A krónikus gyulladás sokszor észrevétlenül alakul ki és csendesen megtelepedhet a szervezetünkben. Rengeteg betegség, fájdalom forrása lehet, ráadásul felgyorsíthatja az öregedést is.
A gyulladás testünk normális védekező reakciója. Akkor fordul elő, amikor egy idegen elem bejut a szöveteinkbe (baktériumok, vírus, toxin, idegen test , stb.), vagy ha javításra van szükség (pl.: sokk vagy seb után).
A gyulladást lokálisan nagyobb véráramlás jellemzi, vörösséggel, hővel, duzzanattal és gyakran fájdalommal jár.
Gyulladás esetén a test helyreállító „elemeket” küld erre a területre, a fájdalom meg arra késztet minket, hogy pihentessük az adott testrészünket. Tehát a gyulladásra szükség van, a gyógyulási folyamat része, de csak korlátozott ideig.
Különbséget kell tenni akut gyulladás és krónikus gyulladás között.
A krónikus gyulladást három dolog különbözteti meg:
- kevés észrevehető tünettel, fokozatosan alakul ki
- elterjedhet az egész testben
- hosszú ideig tart
A krónikus gyulladás hatásai
A krónikus gyulladás hatásai alattomosak, mélyebbek, mint gondolnánk. Sokszor “csendes gyilkosnak” hívják. A krónikus gyulladás gyorsítja az öregedésünket.
A krónikus gyulladás elősegíti a sejtek és szövetek degenerációját, például az ízületekét (osteoarthritis), az érfalakét (arteriosclerosis), a hasnyálmirigyét (diabetes).
Hosszú távon az immunvédelem csökkenéséhez vezet, és számos betegséget okozhat (szív- és érrendszeri betegségek, ízületi gyulladás, asztma, Alzheimer-kór, irritábilis bél szindróma, rákos megbetegedések, autoimmun betegségek stb.) . Növeli a szabad gyökök szintjét, és ezáltal a test oxidációját.
A krónikus gyulladás okai és kockázati tényezői
Leggyakrabban a szervezet védekezésének (immunitásának) vagy helyreállítási funkcióinak folyamatos stimulálásának köszönhető. Három fő oka van:
- krónikus fertőzési gócok (például fogászati, nőgyógyászati, orrmelléküreg, torok stb.)
- figyelmen kívül hagyott ételintolerancia
- a toxinok és / vagy szennyező anyagok, amelyet a szervezet megpróbál megszüntetni.
Melyek azok a tényezők, amelyek elősegítik a krónikus gyulladást?
- Magas glikémiás terhelést kiváltó étrend (GI). A túlzott cukor és finomított szénhidrát fogyasztás és az így feleslegesen a vérben keringő glükóz gyulladás keltő.
- felesleges telített zsírok, de különösen “transz” zsírok,
- túl sok omega 6 a túl alacsony omega 3-hoz képest
- elhízás
- stressz
- rossz minőségű és/vagy kevés alvás
- allergének folyamatos jelenléte
Maga az öregedés is elősegíti a gyulladást, amely az évek alatt felhalmozott méreganyagoknak, az életmódnak is tulajdonítható.
Egy ördögi kör jön létre: a gyulladás elősegíti az öregedést, amely maga is elősegíti a gyulladást.
Honnan tudhatod, hogy van-e krónikus gyulladásod?
Egy vérvizsgálat jó kiindulópont lehet. Például:
- emelkedett ferritin szint
- emelkedett fehérvérsejt szám
- emelkedett CRP szint (vérsüllyedés)
Milyen tünetei lehetnek a krónikus gyulladásnak?
Teljesen észrevétlen is maradhat, különösebb jel nélkül. Azonban vannak olyan hosszú ideje tartó figyelmeztető tünetek, amelyek utalhatnak krónikus gyulladásra:
- fájdalom az izmokban, az ízületekben
- emésztési problémák
- a bőr vagy a nyálkahártya állandó bőrpírja
- folyamatosan hőemelkedés
- a test bizonyos részeinek túlérzékenysége
- tartós rendellenes fáradtság
- szédülés és egyensúlyvesztés
- krónikus fül-orr-gégészeti vagy emésztési vagy nőgyógyászati gyulladásos gócok
Hogyan lehet leküzdeni a krónikus gyulladást?
- Először is mindenképp egy orvosi kivizsgálásra van szükség.
Ezután mi mindent tehetünk?
- “Gyulladáscsökkentő” tápanyagokat fogyasztunk
Az omega 3 fontos szerepet játszik a gyulladásos folyamatok csökkentésében. Különösen figyelni kell arra, hogy az omega 6-hoz képest elegendőt fogyasszunk. Erről itt írtam bővebben. Sajnos a mai étkezésünk jelentősen több omega 6-ot tartalmaz.
Az Omega 9 zsírsav is gyulladáscsökkentő hatású. Ezek egyszeresen telítetlen zsírsavak, amelyek nagy mennyiségben vannak jelen az olívaolajban.
A GLA vagy a gamma-linolénsav szintén gyulladáscsökkentő. Ez egy kivétel az omega 6 zsírsavak közöt, mivel gyulladáscsökkentő hatású. Megtalálható a ligetszépeolajban, amelyet bőr-, ízületi vagy nőgyógyászati gyulladások ellen alkalmaznak. Ez a gyulladás csökkentő hatás még markánsabb, ha a GLA-t alfa-linolénsavval kombinálják. A lenmagolaj vagy a magok nagyon gazdagok alfa-linolénsavban.
Az étrendi rostok a vércukorszint-emelkedés megakadályozásával és a béltranzit felgyorsításával hatnak a gyulladásra.
Az antioxidánsok gyulladáscsökkentők. A nyers vagy éppen megpárolt, nem túlfőtt zöldségekben és friss gyümölcsökben, különösen bogyókban találhatóak. A fűszerek és különösen kurkuma, de gyömbér, bazsalikom, rozmaring is.
Életmód is lehet krónikus gyulladáscsökkentő vagy megelőző hatású. A sport életkortól függetlenül csökkenti a krónikus gyulladásos jelenségeket. A minőségi, 6-8 óra alvás elősegíti a gyulladáscsökkentő fehérjék (például LCRP) termelődését. A relaxáció is jótékony hatással bír.
Hogyan együnk “gyulladáscsökkentő”-en?
- kevesebb cukor és finomított szénhidrát, alacsony glikémiás indexű (ezért több rostot tartalmazó) ételek
- kevesebb transz-zsírsav, omega 6 és több omega 3
- több gyümölcs, zöldség és fűszer (gazdag antioxidánsokban)
Ezen felül a cink-, magnézium- és D-vitaminhiány is elősegíti a krónikus gyulladást, így pótoljuk azokat.
Bár meglehetősen gyakori, a krónikus gyulladás nem mindenhol és mindenkiben van jelen, nincs okod a pánikra!
Ennek ellenére nem szabad hagyni, hogy kialakuljon a testünkben. Figyeljünk a megfelelő étrendre, a rendszeres mozgásra, összességében egy egészségesebb életmódra.
Ha vannak olyan tüneteid, amelyek egy lehetséges krónikus gyulladásra utalnak, akkor mindenképp keresd fel a háziorvosodat.
0 hozzászólás