Miért fontos, hogy elegendő vasat fogyasszunk?
A hemoglobin, a vérben, a vörösvértestekben található. A szervezetünkben az oxigén szállításáért felel. Ennek a hemoglobinnak a legfontosabb alkotóeleme a vas. Tehát a vas elengedhetetlen a szöveteink, sejtjeink megfelelő oxigénellátásához. Ezért vagyunk fáradtak, erőtlenek, ha alacsony a vas szintünk.
Ha valaki vérszegény azt általában elkezdik tömni céklával, ami rendben is van, de 10 dkg céklában alig van 1 mg vas. Vannak ennél sokkal magasabb vas tartalmú ételek. A táblázatban felsoroltam párat.
10 dkg-ban található vas mennyisége:
spenót | 15,7 mg |
kagyló | 15 mg |
cukrozatlan kakaó | 10,9 mg |
zabpehely | 7,6 mg |
marhahús | 7,1 mg |
csicseriborsó | 6,1 mg |
sárgabarack | 5,2 mg |
máj | 5-6 mg |
napraforgómag | 4-5 mg |
rozs | 3,5 mg |
mogyoró | 3,4 mg |
olajbogyó | 3,3 mg |
mandula | 3 mg |
tojássárgája | 2,7 mg |
datolya | 2,7 mg |
dió | 2,6 mg |
pisztácia | 2,4 mg |
rákfélék | 2,1 mg |
mazsola | 2 mg |
lencse | 1,6 mg |
zöldborsó | 1,4 mg |
brokkoli, cékla | 1 mg |
Ha ezek nem tartoznak a kedvenceid közé vagy nagyon alacsony a vas szinted, akkor érdemes étrend kiegészítő formájában is pótolni a vasat. Itt megtalálod, melyiket javaslom a nagyon jó felszívódása miatt.
0 hozzászólás