cukor fogyas

Sokat hallani, hogy ne együnk cukrot vagy együnk kevesebbet vagy helyettesítsük cukorpótlókkal. Igen, de

Milyen cukrot együnk? Melyik cukor hizlal a legkevésbé? Mire figyeljünk?

Vegyük sorba a legismertebb édesítőket és nézzük meg mennyire hizlalnak:

cukorCukor, a hagyományos fehér cukor és a nádcukor is (ami sokszor csak színezett fehér cukor) csupán üres kalória, semmi egyéb tápanyagot nem tartalmaz. (Sacharóz = glükóz + früktóz).

1 g fehér/nádcukor 3,87 kalória

Rapadura, ez a cukornád leve, amit megszárítanak, nyers cukorként is ismert. A fehér cukorral szemben tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat is és valamennyivel kevésbé hizlal.

1 g nyers cukor 3,16 kalória

 

mezMéz. Minél hígabb, annál magasabb a fruktóz tartalma és minél magasabb a glükóz tartalma annál könnyebben kristályosodik. Például a repce méz könnyen kristályosodik, míg az akác méz sokkal hígabb. A méznek magas az ásványi anyag, vitamin és aminosav tartalma. Sokkal édesebb ízű, mint a cukor.

1 g méz 3 kalória

100 g cukor, édesítő képessége 65 g mézzel helyettesíthető, így 192 kalóriát spórolhatsz meg!

Az iparilag előállított fruktóz, nem az, amit természetes módon tartalmaznak a gyümölcsök, zöldségek! Ezt többnyire kukorica- és gabonakeményítőből állítják elő. Fermentálják és így a glükózból fruktóz lesz. Az élelmiszeripar előszeretettel használja, mivel másfélszer jobban édesít, mint a hagyományos cukor. A fruktóz szirup kiemeli az ételek ízét, így ízfokozóként használják. A fruktózt a szervezet sokkal lassabban dolgozza fel, mint a glükózt, tovább marad a vékonybélben és többnyire átkerül a vastagbélbe, ahol normál esetben semmi keresnivalója nincs. Az egészséges bélflórára nagyon rossz hatással van, eleinte csak puffadást, hasmenést okoz, de a túlzott fogyasztása komolyabb gyulladásokat, egyéb betegségeket is okozhat. Ezért is olvasd el a termékek összetevőinek a listáját mielőtt bekerülnek a kosaradba.

1 g fruktóz 3,68 kalória

Aszpartám, aminek 200-szor erősebb az édesítő képessége, mint a hétköznapi fehér cukornak. A legtöbb light termékben megtalálható (light üdítők, gyümölcsjoghurtok, kekszek, stb.). Kártékony hatásáról sok tanulmány jelent meg, így kerüljük!

Xilit (más néven nyírfacukor) és eritrit – alacsony inzulin választ váltanak ki, így fogyókúrázóknak, cukorbetegeknek, inzulin rezisztenseknek ajánlják. Ezek természetben is előforduló cukoralkoholok. Vannak, akik nem jól tolerálják ezeket a cukoralkoholokat, náluk puffadást, hasmenést okozhatnak. Az eritritnek „hűvös” mellékíze van, de ez nem mindenkit zavar.

1 gramm eritrit 0,24 kalória, 70%-a a fehér cukor édesítő erejének

1 gramm xilit 2,4 kalória

Figyelem! A xilit a kutyáknak mérgező!

Stevia – stevia rebaudiana nevű dél-Amerikában honos növény leveléből vonják ki. Nagyon édes és gyakorlatilag 0 kalória tartalma van, fogyókúrázóknak, cukorbetegeknek, inzulin rezisztenseknek ajánlják. Van azonban egy kis hátránya is, ami a mellékíze. Ha találsz olyat, aminek az ízével ki tudsz békülni, akkor a stevia lehet a legjobb választás.

A legfontosabb, hogy nézd meg mi kerül a kosaradba. Figyelj a rejtett cukrokra. Meg fogsz döbbenni, hogy mi mindenben van cukor. 


2 hozzászólás

Mérsékeld a cukorfogyasztást! | Kortalanul · 2019-09-04 – 20:10

[…] a cukrokról írtam és válaszd ki a megfelelőt, amelyik a legkevesebb kalóriát tartalmazza. Itt írtam a különböző cukrokról. Categories: EgészségFogyásÖregedésváltozó nő Tags: egészségegészséges […]

Természetes módok az immunrendszer megerősítéséhez | Kortalanul · 2020-02-27 – 15:21

[…] Csökkentsük a cukorban és hozzáadott cukorban gazdag ételek fogyasztását. Részesítsük előnyben az alacsony glikémiás indexű szénhidrátokat. (Itt olvashatsz arról, hogyan tudod csökkenteni a cukorfogyasztásodat) […]

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás